Lud sæbebehandling

Hvad er lud sæbebehandling?

Kalk er et af de mest almindeligt forekommende, mineralske råstoffer, vi har herhjemme. Meget kort forklaret er kalk noget så simpel som kridt, der brændes i en ovn ved meget høj temperatur. Det brændte kridtpulver blandes herefter med vand. Det er under denne proces, at det hvide kridt fuldstændig skifter karakter. I sin oprindelige form kunne man røre ved det; nu er kridt lige pludselig blevet til læsket kalk; der er stærkt basisk og ætsende. Den læskede kalk anvendes i det efterfølgende til fremstilling af traditionel kalkmørtel og kalkvand (lud til ludbehandling). Sidstnævnte er læsket kalk fortyndet med vand og bruges til både for- og efterbehandling af murværk under kalkning og er desuden en vigtig bestanddel til fremstilling af kalkfarve.

Kalkvand har dog ikke blot andre anvendelsesmuligheder; men også andre navne. Således kaldes kalkvand også for lud,og som man bruger til ludbehandling.
Lud har igennem århundreder været en af de mest almindelige metoder til behandling af nåletræ herhjemme. Forklaringen er let og ligetil: Enhver gård med respekt for sig selv har haft en såkaldt ’kalkkule’: Et frostfrit hul i jorden, hvor man opbevarede læsket kalk. Hvert forår, når kreaturerne skulle på græs, desinficerede man staldene ved at blande kalk og vand. Var der behov for det, kalkede man desuden udendørs. Restproduktet blandede man yderligere med vand og så fik alle gulve i huset en omgang kalkvand; hvilket vil sige lud. Her på fik gulvene en ordentlig omgang fede sæbespåner

Hvordan virker lud?

Som forklaret i det forrige, er lud kalkvand; eller fortyndet, læsket kalk; der oprindelig har været kridt.
Når lud påføres nåletræ, trænger den utrolig dybt ned i alle porer og sprækker. Under optørring hærder den op og bliver til kridtsten og går herved tilbage til sin oprindelige form. Sammen med træets naturlige indhold af harpiks skabes desuden en helt utrolig slidstærk overflade. Som en bonus forhindrer luden desuden især fyrretræ i at ’gulne’.
Lud kan uden videre anvendes på nåletræ. Det er også muligt at ludbehandle fx bøg, ask el.lign.; omend med forsigtighed. Eg bør man imidlertid på ingen måde forsøge at give nåletræslud.
Årsagen hertil er, at lige præcis eg er en meget syreholdig træsort; luden, der er stærk basisk, vil derfor gå i kemisk proces med syren i egen og skabe en mørkgrøn farve; der aldrig forsvinder!
Til Egetræ og andre løvtræsgulve anvender vi en basis lud fra f.eks TT Woodcare
Vi ludbehandler gulvet én gang . Man bør desuden gøre sig klart, at en ludbehandling ikke kan stå alene; her er udelukkende tale om en for- eller grundbehandling. Denne er uhyre vigtig, men den både må og skal følges op af en efterfølgende sæbebehandling.

Hvordan ludbehandler jeg?

Hvis der er tale om et ældre gulv af nåletræ, skal dette først afslibes eller høvles. Der må med andre ord ikke være den mindste rest af tidligere overfladebehandlinger tilbage; i modsat fald vil luden ikke kunne trænge ned og gøre gavn. Efter afslibning eller høvling fejes og støvsuges gulvet grundigt. Et nylagt gulv af nåletræ, gøres ligeledes helt og aldeles støvfrit.

Efter aftørring skal gulvet have lov til at tørre op og ’hvile sig’. I denne forbindelse kan træet have ’rejst sig’. Skulle dette være tilfældet, slibes der let efter med et fint kornet sandpapir i længderetningen; herpå fejes og støvsuges gulvet. Nu er ludbehandlingen færdig og det er tid til den meget vigtige sæbebehandling. Desværre har alt for mange tendens til at springe sidstnævnte over; eller også anvender man en forkert type af sæbe. Uanset set hvad bliver resultatet et gulv, der vil blive helt og aldeles umuligt at holde.
Så derfor husk sæbe. 

Kontakt mig for mere information eller se flere billeder af vores arbejde på vores Facebook profil

3 x lak gulvafslibning i kolding, Afslibning af terrasseplanker kolding, LUD SÆBEHANDLING, LAKERING AF GULVE, Lud sæbebehandling

Send mig dit gulv!

Jeg kan hurtigere give dig et skarpt tilbud, hvis jeg får dit gulv at se.
Derfor kan du her sende mig billeder af dit gulv, så jeg kan tage et kig og vende tilbage.
Det er godt nok smart!

Send mig et billede

Maximum file size: 268.44MB